Ontwerp kabeltrajecten in 3D

Nieuw hulpmiddel voor machinebekabeling

Voorgeconfectioneerde kabels van de schakelkast naar de machine? Op de juiste lengtes en met een goed ontworpen kabelgeleiding? Vanaf september is dit mogelijk met behulp van de software Eplan Cable proD. Het beste deel is dat MCAD-gegevens en informatie van Eplan Electric P8 en Eplan Pro Panel eenvoudig kunnen worden geïntegreerd - waardoor de elektrotechnische ontwerpen worden verbonden met de mechanische ontwerpen.

Hoe kunnen de voordelen van voorgeassembleerde kabels worden benut in de machinebouw? Niet elke machinebouwer heeft zichzelf deze vraag gesteld - toch is het hoog tijd om geld en middelen te gaan besparen door gebruik te maken van plug-and-play-methoden. Eplan heeft het onderwerp machinebekabeling al enige tijd in het vizier. Het product, dat speciaal is ontwikkeld voor machinebekabeling, is bedoeld om de bestaande gaten te dichten. Terwijl schakelkasten al perfect kunnen worden ontworpen en hun digitale tweeling in de productie kan worden gebruikt, is er nog veel ongebruikt potentieel dat kan worden benut in bekabelingsprocessen. Tot nu toe was er vaak niet genoeg informatie om een soepele planning en installatie van bekabeling te garanderen.

Fouten vanaf het begin elimineren

Het is bijna vanzelfsprekend dat de huidige werkmethoden foutgevoelig en tijdrovend kunnen zijn. Bedrijven zien steeds meer de noodzaak in om hier actie te ondernemen, aangezien kabels een aanzienlijke kostenfactor zijn. Als ze te kort, te lang of zelfs verkeerd gepland zijn, stijgen de kosten. Als een kabel op het oog wordt gepland, kan het lastig worden. Stoorsignalen kunnen leiden tot storingen en lange inbedrijfstellingstijden - dergelijke signalen zijn niet alleen moeilijk te lokaliseren, maar kunnen uiteindelijk ook zeer tijdrovend en kostbaar zijn.

Focus op de ‘digital twin’

Zou het niet beter zijn om vanaf het begin de exacte kabellengten te weten, vooral gezien het gebruik van voorgeassembleerde kabels, die tegenwoordig steeds populairder worden? Dit is natuurlijk waar, maar het vereist wel de juiste hulpmiddelen en gegevens - idealiter gebaseerd op een digital twin. Eplan Cable proD is 3D-software waarmee precies deze twin kan worden gemaakt en die als basis dient voor machinebekabeling. Het kabelplanningsproces is vrij eenvoudig. Ontwerpers kunnen in Eplan Cable proD de juiste kabelgeleiding plannen, die ze anders op een fysiek prototype zouden moeten bepalen. Ze beschikken nu dus veel eerder in het planningsproces over de exacte details voor de vereiste kabellengten, waardoor ze aanzienlijk efficiënter kunnen werken dankzij de vroege digitale ontwerpen. Interfaces voor alle gangbare CAD-tools voor machinebouw zorgen ervoor dat gegevens direct kunnen worden ingelezen en vervolgens kunnen worden uitgevoerd in universele gegevensformaten.

Eplan neemt machinebekabeling zeer serieus, wat blijkt uit de aanstaande uitbreiding in het Eplan Platform 2025. Zodra deze beschikbaar is, kunnen voorgeassembleerde kabels worden ontworpen en gepland in Eplan Electric P8 - uiteraard met directe gegevensoverdracht naar Eplan Cable proD.

De voordelen zijn duidelijk:

  • Exacte planning: de digitale twin maakt een fysiek prototype overbodig.
  • Nauwkeurige gegevens: voor planning, werkvoorbereiding, productie, assemblage en service
  • Hogere productiviteit: voorgeassembleerde kabels kunnen worden gebruikt
  • Lagere kosten: geen kabelafval/geen opslag van materialen
  • Betrouwbare planning: de kabels passen wanneer de machine wordt geassembleerd en in bedrijf wordt gesteld

Wat bij de traditionele manier van werken pas duidelijk wordt op een prototype, wordt door dit integratieve proces veel eerder zichtbaar. Veranderingen die bijvoorbeeld optreden bij het bouwen van een prototype kunnen worden doorgevoerd met slechts een paar muisklikken op de computer. Een fysieke tegenhanger in de productie of de werkplaats is niet langer nodig.

Achtergrond

Machinebouwers worden geconfronteerd met uitdagingen wanneer de toeleveringsketen vaak wordt onderbroken. Omdat er steeds meer elektronica en sensoren in moderne machines worden geïnstalleerd, zijn deze complexere machines gevoeliger voor vertragingen bij de levering. Een andere uitdaging is dat de concurrentie met lagelonenlanden toeneemt, om nog maar te zwijgen van het tekort aan geschoold personeel. Efficiëntie is daarom het sleutelwoord voor vandaag, en dat geldt voor het plannen en ontwerpen van machines, voor de besturingskasten en niet in de laatste plaats voor de verbinding tussen de machine en de besturingskast.

Meer informatie over Eplan Cable ProD vindt je hier: