Sneller schema’s ontwerpen met functioneel tekenen
Steeds meer engineers stappen over van traditionele productiegerichte schema’s naar functioneel tekenen. Door functioneel tekenen kunnen zij niet alleen efficiënt engineeren, de schema’s zijn ook een stuk praktischer voor de eindgebruiker en voor de servicemonteurs die besturingskasten en machines moeten onderhouden.
In traditionele schema’s worden alle componenten bij elkaar gezet, dus relais bij relais, automaat bij automaat. Bij functioneel tekenen staan de componenten die functioneel bij elkaar horen bij elkaar in één ontwerptekening. Denk aan een motor met kabels, klemmen, contactor, beveiliging, spoel, aansturing en PLC-uitgang. De traditionele aanpak zou makkelijker zijn voor de productie en daarom de voorkeur hebben boven functioneel tekenen. Maar geldt dat nog steeds? In het tijdperk dat schema’s nog werden uitgedraaid op papier was de traditionele aanpak handig. Maar met de huidige intelligente engineeringssoftware geldt dat niet meer. De software kan overzichtelijke lijsten voor de montage genereren. Na rondvraag blijken ook monteurs functionele ontwerpen te omarmen.
Eén ontwerp per functie
Met het oog op de eindgebruiker heeft functioneel tekenen ook veruit de voorkeur. De productie van een schakelkast en de machineaansturing is immers eenmalig. Maar daarna worden de schema’s nog jarenlang gebruikt door de eindgebruiker. Voor servicemonteurs is het veel makkelijker als functionele delen in één ontwerp staan. Als een motor kapot is het handig als je ingang, vermogensdeel en uitgang bij elkaar hebt staan. Tot slot biedt functioneel tekenen ook grote voordelen voor de elektrotechnisch engineers. Veel functies, bijvoorbeeld de aansturing van een slijpmachine, kunt u als bouwblok of macro opslaan en hergebruiken. Zo kunt u efficiënt engineeren: u kunt meer doen in minder tijd.
Efficiënt engineeren
Is overstappen van productiegericht naar functioneel tekenen makkelijk? Voor de overstap moet de productiegerichte bibliotheek worden omgebouwd in een functionele database. U moet daarvoor functies omzetten in vaste bouwblokken of macro’s en dat vraagt een eenmalige tijdsinvestering. Er er gelden ook andere normen voor functionele ontwerpen: de ISO IEC81346 biedt handvatten voor het structureren van het ontwerp en IEC EN 61355 biedt een database voor alle documentsoorten die in een project aan de orde kunnen komen. De engineer moet ook een andere manier van denken aanleren. Niet alleen visualiseren hoe de besturingskast er aan de binnenkant uit gaat zien, maar ook nadenken over de installaties die op de kast worden aangesloten. En dit komt de effectiviteit en het kwaliteitsniveau ten goede.
Ook overstappen op functioneel tekenen?
Functioneel tekenen heeft dus alleen maar voordelen: u kunt snel en efficiënt engineeren. Monteurs kunnen prima met een functioneel ontwerp uit de voeten. En voor de eindgebruiker en de servicemonteurs is een functioneel ontwerp een groot voordeel. Nu nog beginnen en dat is een kwestie van doen. Denk in functies, bijvoorbeeld het aandrijven van een loopband, en bedenk wat daarvoor nodig is, zoals een motor. Wat komt er verder bij kijken om deze functie te kunnen vervullen, bijvoorbeeld kabels en klemmen. U gaat net zo lang door tot u alles bij elkaar hebt dat voor deze functie nodig hebt. Misschien even wennen voor rastechneuten die op zeker willen spelen, maar ook zij zullen uiteindelijk overtuigd raken van de voordelen van functioneel tekenen. Gewoon doen!
In deze video legt Arnoud Donkers van EPLAN u meer uit over de basisprincipes van functioneel tekenen. Benieuwd hoe functioneel tekenen in de praktijk werkt? Download dan de how-to video!